Programi za decu

NIDO

NIDO

MONTESORI TRENING

Podrazumeva rad sa decom od rođenja do 3. Godine života. Treninzi se realizuju dva puta nedeljno u trajanju od 60 minuta. 

 

Period adaptacije deteta na okolinu počinje od samog rođenja. Briga o mentalnom i duhovnom  razvoju podjednako je važna kao i briga o fizičkom zdravlju. Ono upija nesvesno, prvobitno  maternji jezik, razvija osećaj sigurnosti zahvaljujući prisustvu majke, razvija svoje pokrete i teži ka samostalnosti . Ovo je period u kojem je dete najviše zainteresovano za svakodnevne aktivnosti svoje porodice. Detetu treba dati dovoljno prostora i vremena da posmatra što vise aktivnosti  i da u njima učestvuje. Svako dete u sebi nosi svoje lične unutrašnje podsticaje koji ga vode ka samostalnosti, punopravnosti i samoodgovornosti. Nosi u sebi svoje unutrašnje potencijale, svoje talente, nadarenost, inteligenciju.

Marija Montessori je smatrala da za dete do 3.godine života ne postoji bolje okruženje od doma, niti bolje društvo od majke. Roditeljski dom je smatrala gnezdom ljubavi i topline. Obzirom na promene koje trpi savremena porodica, jasno je da su male mogućnosti da majke provode 3 godine sa svojim detetom. Sa ciljem očuvanja savremene porodice, očuvanja i negovanja nevidljivih, a dragocenih veza između majke i deteta, bogaćenja roditeljskih iskustava, uživanja u lepoti roditeljstva, nastao je ovaj program.

Najveći zadaci koji imaju roditeljii kao učesnici u Nido programu su posmatranje, prepoznavanje  i podržavanje  deteta u njegovom fizičkom, mentalnom I duhovnom razvoju.

POHAĐAJUĆI Nido program zajedno sa svojim detetom roditelji stiču određena iskustva i saznanja, koja su od neprocenjivog značaja za dalje vaspitanje deteta. Program je osmišljen tako da  pomogne  roditeljima da nauče:

-Nemo da posmatraju svoje dete

-Prepoznavanje perioda posebne osetljivosti u kojima se dete tog momenta nalazi

-Da  podrže period posebne osetljivosti

-Bogaćenje dečijeg rada kod kuće, različitim izborima materijala za   aktivnost

-Negovanje talenata svog deteta

-Organizaciju prostora u kojem žive

-Tišinu I mir u sebi

-Strpljenje

-Kako  ispuniti zajedničko vreme

-Adekvatan način pristupa detetu I detetovom razvoju

-Meru za ,,ne previse šarenila”, ,,ne previse igračaka” I sl.

       -Dete koje učestvuje u ovom programu:

       -brže napreduje fizički, mentalno i duhovno

 -ima slobodu kretanja

 -spoznaje ulogu odraslih I svoju ulogu u okruženju

 -deci se pokazuje kako da se brinu o sebi, o okolini, stiču osnove lepog      ponašanja

·        

·    

Montesori pedagozi:

Marina Ilinčić

Montesori pedagog

Jasmina Škunca-Sabljar

Montesori pedagog

Montesori Centar je mesto gde se sprovodi program koji naglašava značaj i vezu između svih živih bića,kao i potrebu da svaka osoba pronađe svoju ulogu,smisao i cilj postojanja u životu.